TIPURI DE APARATE DENTARE IN ORTODONTIE


Aparate Dentare Mobile

Sunt aparate dentare confectionate din acrilat ce stimuleaza cresterea oaselor si genereaza spatiu pentru dintii inghesuiti. Se folosesc cel mai fregvent in dentitia mixta. Medicul ortodont va v-a explica cum sa puneti si sa scoateti aparatul din gura, cum sa-l igienizati si cate ore pe zi sa-l purtati.

La inceput ve-ti simti usoara tensiune pe dinti, veti saliva mai mult si veti vorbi diferit pentru ca cerul gurii este acoperit de plasticul aparatului. Toate aceste senzatii sunt normale si vor disparea in cateva zile pe masura ce va obisnuiti cu aparatul.

Trebuie sa veniti la control aproximativ o data pe luna pentru a ajusta aparatul in functie de evolutia tratamentului.


Aparate Dentare Fixe

Sunt cele mai utilizate la adolescenti si adulti. Cu ajutorul aparatelor dentare fixe se obtine alinierea perfecta a dintilor. Din punct de vedere estetic, aceste aparate dentare pot fi metalice, ceramice sau din safir.


Chirurgia In Sprijinul Ortodontiei

Aspectul constituie de cele mai multe ori principala preocupare a pacientului care vizitează medicul ortodont.

Pot apărea abateri de la normal: maxilare mici, dinți înghesuiți, zâmbet care dezvăluie mult din gingia de sus, bărbie prea în fata sau prea în spate etc.

Unii pacienti obtin rezultate optime doar cu aparate dentare, altii au nevoie de tratament ortodontic asociat cu interventie chirurgicala asupra oaselor fetei si tesuturilor moi respectiv barbie, nas.

Implanturile ortodontice sunt mici suruburi din titan, montate in osul maxilar, transmucozal, de care se ancoreaza arcuri elastice. Pot imbunatati eficienta aparatelor ortodontice, scurtand timpul obtinerii rezultatului dorit. Dupa aceea sunt indepartate usor, ele fiind doar tolerate de tesuturi, nu si integrate in os.

Ortodontia accelerata chirurgical consta in realizarea unor ghidaje la nivelul osului ce vor uşura mult deplasarea dintilor în sensul dorit. In acelasi timp, dimensiunile si calitatea parodontiului marginal sunt imbunatatite cu ajutorul osului artificial si al membranelor resorbabile de colagen.


Avantaje fata de metodele clasice:

  • Timpul obtinerii rezultatului dorit se scurteaza la mai putin de jumatate.
  • Concomitent are loc tratarea defectelor parodontale si intarirea parodontiului marginal.
  • Dezavantaje:

  • Costurile suplimentare.
  • Aparitia unei etape chirurgicale.