SIGILAREA DINTILOR


Sigilarea dintilor este o parte importanta a stomatologiei preventive. Molarii si premolarii au santuri si fosete mici sau zone mici de smalt unde nu se poate realiza un periaj corect. Aici se pot acumula resturi alimentare si placa bacteriana.

Resturile alimentare si placa bacteriana provoaca aparitia marmoratiei dentare– coloratii in smalt, care ulterior se poate transforma cu usurinta in carii.

Cariile pot fi prevenite prin sigilarea dintilor, care consta in aplicarea unei rasini lichide de-a lungul suprafetei masticatorii a molarului, astfel incat sa umple lacasurile si adanciturile existente, rezultatul fiind ca resturile alimentare si placa bacteriana nu mai pot patrunde.

Sigilarea dintilor nu inlocuieste un periaj dentar corect. Dupa sigilare dintii trebuie sa primeasca in continuare tratamente cu flour, fie cu ajutorul pastelor de dinti, fie prin fluorizare in cabinetul dentar. Sigilarea si fluorizarea previn impreuna aparitia cariilor.


SIGILAREA DINTILOR DEFINITIVI

Primii molari definitivi apar in jurul varstei de 6 ani, urmatoriii molari apar in jurul varstei de 12 ani. Sigilarea molarilor trebuie facuta cat mai repede, cat mai curand dupa eruptia lor.Va recomandam cu tarie sigilarea dintilor definitivi pana la 18 ani. In acest timp mineralizarea lor se definitiveaza.