SFATURI PARODONTOZA


Una dintre problemele dentare frecvente, cauzate de lipsa igienei si a unor informatii clare asupra consecintelor acesteia, este gingivita. Gingivita este o modificare a culorii, texturii si a conturului gingiei, partial sau pe intreaga circumferinta a dintelui. Gingivita poate fi tratata si mai ales prevenita printr-o igiena dentara stricta. Tratamentul gingivitei consta in indepartarea placii bacteriene si / sau a tartrului.

Daca gingivita nu se trateaza corect, aceasta evolueaza spre o parodontita cronica profunda, finalizata cu pierderea dintilor. Totul sta in comportamentul individual al fiecaruia. Tratamentele pentru parodontoza includ detartrajul clasic si cel subgingival, chiuretaj subgingival, aplicarea de substante antiseptice sau interventii chirurgicale. Dupa terminarea tratamentului pentru parodontoza nu mancati, nu fumati, nu beti nimic, nu scuipati si nu sugeti dintre dinti cheagurile de sange, astfel se reduce riscul sangerarii, iar vindecarea se va instala mai rapid.


  • Timp de 14 zile folositi apa de gura cu Clorhexidina (Corsodyl) gel cu Clorhexidina (Elugel) de 2- 3 ori/zi pentru a scadea senzatia de gingie inflamata.
  • Recomandam folosirea atei dentare pentru curatarea spatiilor interdentare dar intr-un mod delicat, fara a traumatiza gingia.
  • Evitati in primele zile alcoolul sau produsele cu alcool, alimentatia solida, condimentata si fierbinte.

  • Pacientii cu diabet, peacemaker sau cu risc crescut de infectare vor urma un tratament cu antibiotic (Augmentin 1000 mg) pentru 5 zile.
  • Pentru o gingie inflamata igienizarea zilnica va fi efectuata conform indicatiilor igienistului cu periute soft pentru a nu leza suplimentar tesuturile.
  • In cazurile de gingie inflamata sau dureroasa in prima zi puteti lua antiinflamatoare si/sau antialgice.
  • Veti fi chemat periodic la controale si re-igienizari pentru a pastra rezultatele chiuretajului. Interventiile din sfera parodontologiei sunt complexe, iar dumneavoastra trebuie sa sustineti rezultatele medicale cu o igiena corecta.