SFATURI EDODONTIE


  • Obturatia de canal este etapa finala după indepartarea nervului sau dupa tratamentul unei radacini infectate. Imediat dupa obturatia de canal poate aparea sensibilitatea dintelui tratat mergand de la usoara jena (doar la presiunea pe dinte) pana la senzatia spontana, dureroasa a dintelui. Este un fenomen normal si care poate dura de la cateva zile pana la 3 saptamani. Daca durerea e mai intensa va rugam sa ne contactati telefonic. Eventualul disconfort poate fi diminuat luand un antiinflamator.
  • Dupa realizarea obturatiei de canal, medicul endodont aplica la nivelul coroanei un pansament care nu are o rezistenta mare. Incercati sa protejati acest pansament evitand pe cat posibil masticatia in zona respectiva si de asemenea evitati alimentele de consistenta tare. De multe ori acest pansament are tendinta de a se infunda in dinte, iar dumneavostra puteti percepe acest fapt ca o pierdere a pansamentului. In această situatie verificati, daca este posibil, existenta pansamentului. Daca constatati lipsa lui, va rugam sa ne contactati pentru refacerea lui.
  • Tratamentul de canal este alternativa la extractia dintelui. Nu este un tratament dureros, deci nu trebuie sa va provoace anxietate. La sfarsitul tratamentului aveti un dinte care arata normal si este rezistent daca va fi imbracat cu o lucrare protetica. Marea majoritate a dintilor pot fi tratati.
  • Ocazional, un dinte nu poate fi salvat deoarece canalele dentare pot sa nu fie accesibile (calcificate), dinti cu fracturi severe, dinti fara suport osos (boala parodontala) sau dintele nu poate fi restaturat. Totusi, tehnica avansata din endodontie face posibil ca in zilele noastre sa salvam dinti care acum cativa ani ar fi fost recomandati pentru extractie.
  • In cazul dintilor fara nerv si cu distructie importanta a coroanei, riscul de fractura creste semnificativ. De aceea, dupa terminarea tratamentului de endodontie recomandam consolidarea dintelui cu un pivot si imbracarea lui cu o lucrare protetica. Incercati sa evitati alimentele dure in aceasta zona pana la refacerea integritatii coroanei dintelui.