SFATURI PEDODONTIE


Recomandam parintilor sa acorde atentie sporita igienei orale a copiilor si sa elimine factorii de risc care pot produce carii pe dintii de lapte si mai apoi pe cei definitivi.

Pe cat se poate sa se elimine dulciurile dintre mese sau inainte de culcare.

Incurajati copiii de la varste foarte fragede sa accepte periuta si pasta de dinti mai ales ca sunt disponibile intr-o gama variata de culori si desene atractive pentru ei. Periajul dentar trebuie facut de catre parinti cu o cantitate mica de pasta de dinti special creata pentru copii aplicata pe o priuta de dinti adaptata varstei copilului.

Dupa ce se ajunge la varsta la care copilul a invatat sa-si spele singur dintii fara sa inghita pasta de dinti, parintii trebuie sa supravegheze copilul si sa verifice daca periajul a fost facut corect.

Daca parintele observa o noua carie sau afectiune bucala, atunci trebuie sa apeleze medicul pedodont (dentist copii) pentru a se incepe tratamentul cat mai repede.

Dintii de lapte se pot caria la fel de usor ca cei definitivi dar, evolutia cariei la copil este mai rapida decat la adulti.

Si cariile dintilor de lapte dau dureri si creaza disconfort copilului, iar igiena dentara corecta previne aparitia lor.