PROTEZA DENTARA MOBILA


Proteza mobila nu mai are niciun element de sprijin sau ancorare. Proteza dentara se sprijina direct pe gingie si osul maxilar.

Proteza mobilizabila (scheletata) are elemente de sprijin mixt pe suportul gingivo- osos dar si pe dintii restanti. Acestia trebuie consolidati cu lucrari dentare care au sisteme speciale de prindere ale protezei scheletate.

Un tip special de proteza dentara este cea sprijinita peimplanturi (Overdenture). In acest caz suprasolicitarea implanturilor dentarele scade speranta de viata.


AVANTAJELE PROTEZEI DENTARE:

 • Rapiditatea executiei.
 • Costul redus.
 • Rezultate estetice multumitoare.

 • OBIECTIVELE TRATAMENTULUI CU PROTEZA DENTARA:

 • Refacerea functiei masticatorii se poate realiza cu ajutorul protezelor. Masticatia cu ajutorul protezelor dentare nu este ideala din punct de vedere al confortului dar reprezinta un compromis viabil atunci cand nu poate fi evitat prin realizarea unor lucrari fixe sprijinite pe dintii restanti sau peimplanturi dentare.
 • Imbunatatirea aspectului estetic pentru ca trasaturile se lasa si se modifica infatisarea daca se sta mult timp fara lucrari dupa extractii. Obrajii si buzele recapata fizionomia prin protezare. Pacientul va putea sa rada si sa zambeasca firesc atunci cand vrea stiind ca are dinti frumosi. Trebuie sa mentineti proteza curata, iar gingia trebuie si ea igienizata zilnic cu o periuta mai moale si pasta de dinti.
 • Fonatia-vorbirea ete influentata negativ de existenta edentatiilor extinse. Dupa protezare este necesar un timp de readaptare a vorbirii. Vointa si exercitiul sunt indispensabile.
 • DEZAVANTAJELE PROTEZEI DENTARE:

 • Confort redus din cauza mobilitatii.
 • Senzatie de corp strain.
 • Apasa direct pe gingii, cu timpul osul se resoarbe.
 • Impune anumite restrictii alimentare.
 • Necesita adezivi speciali care reprezinta un cost zilnic.
 • Nu sunt acceptate de toate persoanele care incearca sa le poarte.
 • Periodic trebuie rebazata, captusita sau refacuta complet deoarece intervine uzura materialului acrilic (plastic) si modificarea tesuturilor de sprijin(osul se atrofiaza).

 • Protezele parţiale flexibile Bio Dentaplast

  Protezele partiale flexibile sunt fabricate fara structura metalica, dintr-un material termoplastic semicristalin rezistent si durabil (Bio-Dentaplast), care se adapteaza confortabil la gingiile si dintii ramasi, avind o excelenta retentie. Textura acestuia permite realizarea unor proteze subtiri (grosime de 0,3 mm incomparabila cu grosimea de 2mm in caz de proteza acrilica), eliminind senzatia neplacuta asociata purtarii protezelor dentare. Materialul este usor de utilizat datorita unui sistem simplu prin injectie.

  Protezele scheletate flexibile sunt indicate doar in urma unei planificari echilibrate si a respectarii principiilor terapeutice stabilite. Proteza trebuie sa se extinda cit mai mult posibil pe dintii restanti si pe mucoasa cimpului protetic. Trebuie determinata directia de insertie a protezei, directie ce se stabileste in functie de numarul, situatia si pozitia axului dintilor restanti.

  Protezele elastice se pot indoi si rasuci, fara sa crape sau sa se rupa ori sa-si schimbe forma. In timp materialul nu-si pierde luciul si nu se uzeaza. Proteza partiala flexibila constituie o alternativa ideala pentru pacientii alergici la monomerii reziduali, materialul respectiv nefiind alergic in nici o situatie. Bio Dentaplast-ul este un material termoplastic semicristalin cu structura lineara si o cristalinitate crescuta. Materialul prezinta bune proprietati fizice si chimice, cum ar fi: duritate crescuta, rigiditate considerabila, rezistenta la rupere, o foarte buna stabilitate dimensionala, potential toxic sau alergic limitat, rezistenta la fierbere si sterilizare(1500C), rezistenta la acizi slabi, alcooli, bai de spalare, nerezistent la acizi cu pH<4.

  Materialul are o culoare opaca impiedicind stralucirea metalului prin el (si a suprafetelor inchise la culoare). Este indicat pentru realizarea bazelor protezelor partiale cu crosete, a atasamentelor, a lucrarilor telescopate, a coroanelor si puntilor, a crosetelor estetice aplicate pe dinti, realizindu-se in final o grosime a stratului de doar 0,30 mm. Rasina este livrata in cartuse, fapt care exclude mixarea incorecta cu efect negativ asupra materialului si asupra restaurarii protetice. Nuantele existente sunt: A2, A3, B2, B3, similare cu nuantele VITA.

  Datorita temperaturii joase de topire (200 - 2300 C), Bio Dentaplast-ul prezinta excelente calitati de curgere a materialului topit, rezultind lucrari dentare exacte.