Tartrul se depune pe suprafata dintilor naturali sau artificiali dar și sub nivelul gingiei, proces favorizat de saliva cu vascozitate mare, de plombele care depasesc marginile cavitatii, de lipsa masticatiei pe dintii respectivi, de periajul dentar incorect.
Dupa detatraj nu consumati alimente si lichide colorate trei ore, evitand si variatiile de temperatura.
Este posibil sa aveti sensibilitate dentara si va recomandam sa folositi o pasta de dinti cu fluor.
Fumatul va duce la repigmentarea dintilor, iar fumatorilor le recomandam detartrajul de patru ori pe an (o data la trei luni).
Gingiile dumneavoastre vor fi mai sensibile in urma interventilor de profilaxie, poate aparea durerea si sangerarea ca urmare a descongestionarii gingiei, si vor ceda in scurt timp.
Detartrajul cu ultrasunete este procedura stomatologica de curatare a dintilor fara durere ce are rezultate net superioare periajului manual.
Utilizarea apei de gura cu clorhexidrina nu este recomandata la femeile gravide. De asemenea , dupa utilizarea pe termen lung a apei de gura cu Clorhexidina va recomandam efectuarea unui periaj profesional. La pacientii parodontopati, dupa detartraj simptomatologia se poate acutiza; va recomandam antibioterapie cu o zi inainte de interventie si dupa interventie inca o saptamana.
Pacientii cu implanturi dentare beneficiaza de un pachet de profilaxie special unde detartrajul se realizeaza cu anse de carbon capabile sa igienizeze in jurul implanturilor fara sa le afecteze. Este important sa mentineti igiena dentara acasa pentru a minimaliza depunerile noi de tartru. Va recomandam sa respectati termenele pentru controalele indicate de igienist si sa reveniti pentru noi tratamente de profilaxie.