LUCRARE DENTARA PE IMPLANT


Rolul implanturilor dentare este acela de a sustine lucrari dentare (coroane, punti sau proteze speciale pe implanturi) ce inlocuiesc dintii pierduti. Implantul dentar poate sustine un dinte din ceramica (coroana) sau impreuna cu alte implanturi o lucrare dentara (punte) ce inlocuieste un grup de dinti extrasi.

Lucrarile dentare pe implanturi depind de dimensiunile si calitatile estetice ale tesuturior inconjuratoare implantului. In urma extractiilor osul si gingia pot suferi unele transformari (resorbtii) care duc la defecte estetice ale zonei.

In vederea pastrarii naturaletii tesuturilor extractiile se realizeaza cu manevre atraumatice iar defectele osoase sunt reparate prin tehnici de regenerare osoasa ghiadata. Si gingia trebuie prezervata sau refacuta in vederea obtinerii unor rezultate estetice.

Va sfatuim sa luam masuri de limitare a resorbtiilor si imbunatatire a tesuturilor parodontale chiar de la momentul extractiei pentru obtinerea rezultatelor estetice. Refacerile ulterioare sunt posibile dar dificile si costisitoare. Se poate folosi in acest scop o lucrare dentara pe implant provizorie din ceramica facuta in laboratorul nostru de tehnica dentara care va permite vindecarea ghidata a gingiei si osului.


ALEGEREA UNUI TIP DE LUCRARE DENTARA PE IMPLANT

Atunci cand nu sunt alte considerente mai puternice (contraindicatii, restrangeri financiare) lucrarile dentare pe implanturi sunt fixe. Acestea se comporta si se ingrijesc ca dintii naturali sanatosi. Lucrarile dentare mobile ancorate de implanturi (overdenture) sunt realizate atunci cand nu putem obtine un numar suficient de implanturi ca baza pentru o lucrare fixa. Aduc o imbunatatire a confortului purtatorilor de proteze mobile. Fata de cele fixe pe implanturi au dezavantajul unei sperante de viata mai mici si un confort diminuat. Ele se scot dupa fiecare masa si se curata, apoi se pun la loc.

Pentru lucrarile dentare fixe pe implanturi folosim aceleasi materiale ca in cazul lucrarilor dentare realizate pe dinti naturali, doar tehnica de lucru difera.

In functie de pozitia lucrarii dentare pe implant si de disponibilitatile financiare pacientul poate alege intrelucrari dentare pe implant din ceramica pe suport metalic sau din zirconiu.


IMPORTANTA IGIENEI IN VIITORUL LUCRARII DENTARE SI A IMPLANTURILOR

Tartrul, inflamatiile gingiei sau infectiile osului netratate pot duce la pierderea prematura a lucrarilor dentare pe implanturi Igienizarea periodica in timpul purtarii lucrarilor pe implanturi dentare echivaleaza cu mentinerea sanatatii osului si gingiei din jurul implanturilor si necesita vizite regulate la igienist, dar si deprinderea si folosirea tehnicilor corecte de igienizare acasa.

CIMENTAREA PROVIZORIE DE LUNGA DURATA

In vederea igienizarii periodice cat mai bune va recomandam ca lucrarile dentare pe implanturi sa le cimentam cu un ciment special. Acesta ramane elastic si dupa ce face priza, absorbind din socurile ce se transmit implantului si pemite indepartarea lucrarii la sedintele de profilaxie (detartraj). Asa se poate curata mai bine intreaga zona din jurul implanturilor cu costuri suplimentare minime.

Daca nu lipsiti din tara perioade lungi sau daca nu se decimenteaza mai des decat este confortabil atunci acest gen de cimentare este recomandabil. Va sfatuim sa protejati lucrarile dentare pe implanturi de socuri mecanice si termice. Va recomandam ca la inceput sa mancati usor pe zona cu implanturi pentru ca adaptarea tuturor structurilor implicate (gingie, os) sa se faca treptat in doua trei luni. Dupa perioada de acomodare veti putea mesteca normal cu lucrarea pe implanturi.