INFLAMATIA GINGIILOR


Gingivita este o inflamatie a tesuturilor moi din jurul dintilor, a gingiilor si reprezinta o forma usoara de imbolnavire parodontala, reversibila.

Simptomele gingivitei sunt:

 • Culoarea rosie si o marire in volum a gingiilor.
 • Sangerarea gingiilor la atingere, in timpul periajului zilnic, atunci cand folosim ata dentara.
 • In anumite situatii chiar masticatia normala poate produce micro-traumatisme ce duc la mici sangerari gingivale. Acestea sunt normale dar trebuie observate si daca se repeta constant, zilnic atunci trebuie actionat.

  Afectarea parodontala in stadiu incipient (gingivita), poate determina un usor disconfort sau simptomatologia poate fi complet absenta.

  Factorii ce pot contribuie la aparitia gingivitelor sunt o igiena deficitara, fumatul, boli sistemice (diabetul), alimentatia (bogata in saruri minerale si saraca in fructe), stresul, unele medicamente si diversi factori hormonali (gingivita de sarcina).

  Paradontopatiile

  Acestea reprezinta urmatorul stadiu al gingivitei netratate in mod corespunzator. Placa bacteriana lasata pe suprafetele dentare se raspandeste si creste in volum de-a lungul liniei gingivale transformandu-se in tartru (piatra).

  Toxinele produse de bacteriile din placa bacteriana devin un factor iritativ permanent si au drept urmare afectarea si distrugerea tesuturilor moi si a celui osos din jurul dintilor. Astfel gingia si osul se departeaza de dinte formandu-se pungile parodontale.

  Acest proces de obicei este lent si asimptomatic, putand fi depistat doar la un control stomatologic de specialitate. In cazurile avansate ale bolii gingia se retrage, iar dintii incep sa se miste, procesul culminand cu pierderea acestora.

  Tratamentul Parodontozei

  Sanatatea parodontala ar trebui redobandita pe cat este posibil prin tehnici minimim invazive, non-chirurgicale sau chiuretajul in camp inchis, ce presupune o curatare atenta a suprafetei radiculare expuse indepartand tartrul si placa bacteriana de la nivelul pungilor parodontale, netezind aceste suprafete si indepartand toxinele de la acest nivel. Un indicator al vindecarii este sangerarea gingiilor.

  Se pot utiliza si terapii adjuvante in functie de fiecare caz clinic.

  Chiar daca se opreste sangerarea gingiilor este recomandat sa urmati un program de intretinere a sanatatii parodontale si o igiena personala adecvata.


  Chirurgia Paradontala

  Tratamentul non- chirurgical are limitele sale si atunci cand acesta nu este suficient se poate apela la tehnici chirurgicale regenerative. Acestea au ca scop reducerea adancimii pungilor parodontale si reparea pe cat este posibil a distrugerilor cauzate de boala parodontala. In timpul acestei interventii gingia este distantata de dinti iar medicul indeparteaza tot tartrul si toate reziduurile bacteriene toxice de la nivelul radacinilor si pungilor parodontale. Asfel manopera se poate face cu acces vizual direct. In functie de caz se folosesc aditii de os, membrane si alte materiale ce ajuta organismul sa regenereze in mod ghidat tesutul osos si gingival. Ca urmare a unei astfel de interventii, corelata cu o igiena orala zilnica adecvata si cu un program de intretinere profesional al sanatatii bucale sansele de a va pastra dintii un timp cat mai lung sunt crescute.