TRATAMENTUL ENDODONTIC


Endodontia se ocupa cu tratarea prin scoaterea nervului si realizarea unei obturatii a canalelor dentare a afectiunilor dentare datorate complicatiilor cariei.

Obturatia de canal se face prin metode clasice si moderne cu calitati si costuri diferite.

Tehnicile moderne de preparare si obturare a canalelor radiculare (condensarea verticala si laterala, obturarea cu Thermafil) ofera astazi rezultate mai bune pe termen lung, predictibile. Cu totii stim ca un dinte vital este mai rezistent. De aceea, noi, nu facem devitalizari decat atunci cand suntem nevoiti:

 • In inflamatiile pulpei dentare (leziunile sunt ireversibile).
 • In cavitati carioase foarte profunde (iminenta durerilor).
 • Din motive protetice (prepararea viitorilor dinti-stalpi ai lucrarilor protetice).
 • Aprecierea necesitatii tratamentului de canal se face dupa realizarea radiografiilor necesare si diagnosticarea afectiunii dentare: teste de vitalitate, realizarea de fotografii, sondarea tesutului din jurul dintelui.


  PREPARAREA PENTRU OBTURATIA DE CANAL

  Prepararea canalelor radiculare se face cu ace rotative adaptate unor micromotoare speciale. Poziţia acestora în canal este afisata pe un display in timp real, fara iradiere. Viteza de rotatie este variabila, stabilita de un microprocesor in functie de pozitia in interiorul canalelor si rezistenta pe care o intampina la inaintare.

  Pentru siguranta dvs. la varful radacinii (apex) micromotorul incetineste si se opreste din inaintare, trecand automat pe turatie inversa (scoate acul din canal). Astfel, obtinem informatii exacte ale canalelor dentare, chiar in absenta accesului vizual direct, fiind inlaturat subiectivismul manoperelor „oarbe”.

  Acele sunt confectionate dintr-un aliaj nichel-titan foarte flexibil, cu memoria formei (dupa ce se indoaie se indreapta singure, imediat). Calitatile acestea permit tratarea canalelor inguste si, mai ales strambe, pana la apexul lor realizandu-se o obturatie de canal corecta si completa.


  OBTURATIA DE CANAL

  Obturatia de canal cu gutapercă fluida ne permite sa abordam tehnici de condensare (verticala, laterala). Materialul de obturatie de canal patrunde si umple toata reteaua tridimensionala de canale si canalicule, asigurand sigilarea acestora pe termen foarte lung.