DINTII DE LAPTE


ERUPTIA

Formarea dintilor de lapte incepe inca dinaintea nasterii, in timpul vietii intrauterine. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinti de lapte care vor erupe sunt incisivii inferiori urmati indeaproape de incisivii superiori. In total, dentitia de lapte cuprinde un numar de 20 de dinti, cate 5 pe fiecare jumatate de arcada dentara, in urmatoarea ordine: incisiv central > incisiv lateral > canin > molar 1 temporar > molar 2 temporar

Dintii permanenti incep sa apara in jurul varstei de 6 ani. Acestia sunt molarii si incisivii inferiori. Acest proces continua pana in jurul varstei de 21 de ani. Se incheie cu eruptia molarilor 3, molari de minte. Ultimii molari pot sa nu erupa deloc, sa ramana partial erupti, sau sa ramana inclusi in os pe tot parcursul vietii.

Eruptia dentara este mai precoce la fete decat la baieti, urmand dezvoltarea generala a organismului si este dependenta de multi factori, dintre care alimentatia si genetica ocupa rolurile cele mai importante.


ROLUL DINTILOR DE LAPTE

Dintii de Lapte sau dintii primari sunt importanti pentru:

 • O masticatie si hranire adecvata a copiilor.
 • Ofera spatiul dintilor permanenti si ii ghideaza in pozitia corecta.
 • Permit dezvoltarea normala a oaselor si muschilor maxilarelor.
 • Dintii de lapte influenteaza dezvoltarea vorbirii si participa la formarea unei prezente agreabile.

 • Este important sa mentinem sanatatea dintilor de lapte. Cariile neglijate ale dintilor de lapte pot influenta negativ dezvoltarea dintilor definitivi, rezultand anomalii de forma, volum si structura. Pierderea precoce a dintilor de lapte va duce prin lipsa de spatiu la anomalii ale eruptiei dintilor definitivi (malpozitiile si inghesuirile dentare).

  De asemenea cariile complicate ale dintiilor temporari pot avea repercusiuni in dezvoltarea generala a copilului prin alterarea functiei masticatorii.


  INGRIJIREA DINTILOR DE LAPTE

  Igienizarea cavitatii orale trebuie inceputa concomitent cu eruptia primilor dinti de lapte si adaptata pe parcursul dezvoltarii acestuia folosindu-se produse specifice varstei.

  Cand invatati copiii sa se spele pe dinti tineti cont de urmatoarele sfaturi:

 • Puneti periuta in unghi de 45 grade pe suprafata dintilor.
 • Incepeti perierea usoara din dreptul gingiilor intr-o miscare circulara usoara.
 • Periati suprafata exterioara a fiecarui dinte.
 • Repetati aceeasi metoda pentru suprafata interioara a dintilor si gingiilor.
 • De asemenea va recomandam sa folositi periute de dinti adecvate varstei copilului.