Ce inseamna profilaxie?
Tartrul este o problema cu care ne confruntam toti, chiar daca periajul este corect efectuat. Acesta este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale.
Recomandam pacientilor sanatosi vizitele la 6 luni pentru control si detartraj. Acesta se poate efectua cu ultrasunete, completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional. Pentru igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice cabinetul dispune de aparatura si anse speciale de detartraj.
Tartrul se formeaza in timp, prin mineralizarea placii bacteriene cu sarurile prezente in saliva. Acesta poate sa adere pe orice suprafata dura din cavitatea bucala (suprafetele dintilor, plombe, punti dentare, implanturi, aparate ortodontice).
In afara de aspectul inestetic tartrul este un factor important in aparitia bolii parodontale. Tartrul poate determina inflamarea gingiei, resorbtia osului care sustine dintii determinand aparitia mobilitatii dintelui. Se ajunge pana la pierderea dintilor.
E foarte important sa retineti ca odata aparut tartrul nu mai poate fi indepartat acasa prin periaj, ci doar in cabinetul dentar printr-un detartraj profesional.
Detartrajul trebuie sa indeparteze depunerile si sa lase in urma lui o suprafata dentara neteda, pe care depunerea placii bacteriene sa fie mult intarziata.
Reguli generale, perfect valabile in orice tip de periaj sunt:
Sigilarea dintilor este o parte importanta a stomatologiei preventive. Molarii si premolarii au santuri si fosete mici sau zone ...
Detalii...Tartrul se depune pe suprafata dintilor naturali sau artificiali dar si sub nivelul gingiei, proces favorizat de saliva cu vascozitate mare ...
Detalii...