DETRATRAJ -PROFILAXIE


Este timpul ca vizita la stomatolog sa nu mai fie determinata de ingrozitoarele dureri de dinti si sa se transforme intr-o experienta placuta, iar profilaxia este cuvantul cheie. In cadrul profilaxiei se realizeaza: sigilarea santurilor si fosetelor, fluorizare dentara, detartraj manual si cu ultrasunete, precum si pachete de tratament profilactic dedicate diverselor grupe de varsta si nevoi stomatologice.

Ce inseamna profilaxie?

Prevenire. Totul incepe cu o metoda corecta de periaj si de folosire a metodele auxiliare de igienizare a cavitatii bucale
(periuta interdentara, ata dentara, apa de gura si dusul bucal).

DETARTRAJ PERIODIC

Tartrul este o problema cu care ne confruntam toti, chiar daca periajul este corect efectuat. Acesta este responsabil in cea mai mare proportie de halena bucala (mirosul neplacut al respiratiei) si de aparitia bolilor parodontale.

Recomandam pacientilor sanatosi vizitele la 6 luni pentru control si detartraj. Acesta se poate efectua cu ultrasunete, completat de air flow (dispozitiv ce proiecteaza un jet de aer, apa si bicarbonat de sodiu pe suprafetele dentare) si de periajul profesional. Pentru igienizarea implanturilor si a lucrarilor protetice cabinetul dispune de aparatura si anse speciale de detartraj.


COMPLICATIILE DATE DE TARTRU

Tartrul se formeaza in timp, prin mineralizarea placii bacteriene cu sarurile prezente in saliva. Acesta poate sa adere pe orice suprafata dura din cavitatea bucala (suprafetele dintilor, plombe, punti dentare, implanturi, aparate ortodontice).

In afara de aspectul inestetic tartrul este un factor important in aparitia bolii parodontale. Tartrul poate determina inflamarea gingiei, resorbtia osului care sustine dintii determinand aparitia mobilitatii dintelui. Se ajunge pana la pierderea dintilor.

E foarte important sa retineti ca odata aparut tartrul nu mai poate fi indepartat acasa prin periaj, ci doar in cabinetul dentar printr-un detartraj profesional.

Detartrajul trebuie sa indeparteze depunerile si sa lase in urma lui o suprafata dentara neteda, pe care depunerea placii bacteriene sa fie mult intarziata.


PERIUTA DE DINTI

PERIUTA DE DINTI - TEHNICA DE PERIAJ

Reguli generale, perfect valabile in orice tip de periaj sunt:

 • Arcadele dentare se periaza separat aplicand periuta ...
 • Detalii...

  SIGILAREA DINTILOR

  SIGILAREA DINTILOR

  Sigilarea dintilor este o parte importanta a stomatologiei preventive. Molarii si premolarii au santuri si fosete mici sau zone ...

  Detalii...

  SFATURI PROFILAXIE

  SFATURI PROFILAXIE

  Tartrul se depune pe suprafata dintilor naturali sau artificiali dar si sub nivelul gingiei, proces favorizat de saliva cu vascozitate mare ...

  Detalii...