Complicatii


Scopul acestei pagini este de a va informa in legatura cu toate complicatiile ce pot aparea, cum pot fi prevenite sau tratate in mod efectiv. Noi credem ca pacientii nostri merita sa stie TOT. Pacientul informat este mai puternic pentru ca intelege si isi insuseste voluntar conduite ce sunt factori cheie in succesul procedurii. Nu ezitati sa ne intrebati despre orice aspect neclar al evolutiei tratamentului. De asemenea comunicati-ne fara ezitare toate evenimentele care apar. Veti avea la dispozitie un numar de telefon non stop la care va raspunde cineva calificat care cunoaste cazul dumneavoastra pentru a va ajuta.


EDEMUL SI ECHIMOZELE SUNT COMPLICATII NORMALE IN OPERATIILE DE IMPLANT DENTAR

Dupa inserarea implantului dentar, ridicari de sinus sau dupa grefare osoasa (in functie de amploarea interventiei) ne putem astepta in mod normal la edem (umflare) si echimoze (vanatai). Acestea nu reprezinta riscuri pentru implantul dentar si in general nu necesita tratamente speciale in afara medicatiei recomandate.Dispar in cateva zile de la operatie, cu mentiunea ca pot aparea in primele trei zile chiar daca nu s-au instalat de la inceput.


DUREREA - COMPLICATIE A IMPLANTULUI DENTAR

Durerea dupa operatie este, in cele mai multe cazuri (95%), inexistenta! Daca, si numai daca, urmati indicatiile noastre! Managementul durerii este acelasi in toate manoperele chirurgicale, pentru a asigura controlul durerii se recomanda o combinatie de antialgice si anti-inflamatoare imediat dupa interventie.

INFECTIILE- COMPLICATII ALE IMPLANTULUI DENTAR

Riscul de infectii este foarte mare in absenta protectiei antibiotice. In cazul interventiilor in zona sinusurilor e nevoie de combinarea unui antibiotic eficient cu un decongestionant nazal pentru a se evita aparitia sinuzitei. Trebuie evitata orice actiune ce produce presiune in sinusuri, este necesar sa nu se sufle nasul sau se stranute cu gura inchisa si sa nu se foloseasca paiul la bautul alimentelor.

DEHISCENTA PLAGII DUPA OPERATIE

Reprezinta o desfacere a marginilor plagii inainte de realizarea vindecarii depline. Dehiscenta nu implica esecul interventiei dar necesita o atentie speciala prin aplicari de geluri si clatiri usoare cu solutii dezinfectante si profilaxie antibiotica. Evolutia e favorabila in 90% din cazuri. Dintre factorii sistemici care pot influenta vindecarea se evidentiaza diabetul zaharat care duce la o perfuzare redusa a tesuturilor, micro si macro-angiopatii si raspuns imun slab. NU efectuam interventii pacientilor care isi neglijeaza tratamentul sau nu-si pot controla valoarea glicemiei.


FACTORI CE INFLUENTEAZA VINDECAREA PLAGII CHIRURGICALE

INFLAMATIA TESUTURILOR SI VINDECAREA

Vindecarea plagii chirurgicale este influentata de factori locali dar si sistemici.

Inflamatia gingiei si afectiunile ei afecteaza negativ vindecarea plagii. Aceste manopere trebuie realizate inabsenta inflamatiei. Orice cauza inflamatorie trebuie inlaturata de catre igienist, dar si pacientul trebuie instruit pentru a pastra o igiena corecta inainte de microchirurgie dar si dupa aceasta.

Detartrajul si indepartarea mecanica a tuturor depunerilor intraorale este obligatorie inainte de o interventie chirurgicala.

Manoperelor microchirurgicale asigura o vindecare superioara prin manevrarea atraumatica si de precizie a tesuturilor.

Medicamentele imunosupresoare ca citostaticele si corticosteroizii reduc raspunsul imun al organismului si duc la o intarziere a vindecarii. Pastrarea unei igiene riguroase este absolut necesara.

VARSTA POATE INFLUENTA VINDECAREA

S-a demonstrat ca la pacientii tineri vindecarea este mai rapida si eficienta.

In general fiind implicati mai multi factori in vindecare, unii mai mult, altii mai putin, e nevoie sa se pastreze o stare generala buna data de un mod de viata echilibrat.

COMPLICATII IMPLANT DENTAR - PERIIMPLANTITA

Un implant dentar nu rugineste si nu se cariaza, dar poate face periimplantita ce se traduce ca o inflamatie a gingiei sau a osului din jurul implantului dentar, care netratata corespunzator poate duce la pierdere osoasa si apoi in timp, chiar la pierderea implantului dentar. Periimplantita se poate trata! Cel mai adesea apare la marii fumatori (peste un pachet pe zi), diabeticii cu valori mari constante ale glicemiei, pacienti cu o igiena orala deficitara.

VINDECAREA PLAGII CHIRURGICALE LA FUMATORI

Fumatul a fost asociat mereu cu mai multe afectiuni ale cavitatii bucale cum ar fi bolile parodontale, resorbtia osoasa, pierderea dintilor si insuccesul implantarii.

Impactul fumatului in vindecarea plagilor chirurgicale este determinat de efectele nicotinei si produsilor secundari la nivel celular si sistemic. Fumatul produce vasoconstrictie in vasele de sange din gingie, scazand aportul de sange si vindecarea si reduce aportul de oxigen la nivelul plagii.

In concluzie, fumatul prelungeste perioada de vindecare, creste riscul complicatiilor si reduce raspunsul favorabil al organismului in refacerile cantitative si calitative ale oselor maxilare.

COMPLICATII IMPLANT DENTAR-ESECUL IMPLANTARII

Cauzele respingerii implanturilor pot fi necunoscute si imposibil de precizat preoperator.Rata de succes in clinica noastra depaseste 99 % in cazul integrarii primare, care este strict legata de factori locali si de compatibilitatea organismului receptor. Complicatia cea mai serioasa este respingerea unui implant dentar. Ea nu se datoreaza intolerantei organismului la titan ci, mai degraba unei cauze locale (cel mai probabil) sau generale neidentificata inca. Dupa o reevaluare a tuturor factorilor posibili si luarea unor masuri adecvate se poate trece la reimplantare. Esecul implantarii initiale se transforma intr-o reusita intarziata.

REGENERARE OSOASA GHIDATA

Regenerarea osoasa ghidata (augmentarea) osoasa reprezinta o suma de tehnici (microchirurgia dentara,piezochirurgia) ce au ca scop comun marirea in volum a osului maxilar. Necesita operatii dentare meticuloase, precise. Operatiile de regenerare osoasa sau tisulara ghidata a zonelor edentate sunt dificile dar necesare in foarte multe cazuri.

Defectul volumetric al osului este reparat cu ajutorul osului autogen (propriu, al pacientului) combinat cu osul artificial sub protectia unor membrane (resorbabile sau nu) ce dirijeaza vindecarea. Aceaste membrane sunt esentiale pentru a proteja osul nou format de invazia celulelor din tesuturile moi vecine.

Rata de succes a implanturilor dentare inserate in os regenerat este la acelasi nivel cu cea a implanturilor dentare inserate in os nativ neaugmentat.

Extractiile dentare sunt insotite de un anumit grad de resorbtie osoasa. Ele creaza defecte in creasta osoasa daca nu se realizeaza cu tehnici atraumatice care protejeaza peretele alveolar.

INDICATIA REGENERARII OSOASE GHIDATE

Inainte de operatia de regenerare osoasa ghidata, este nevoie de un control clinic amanuntit, o radiografie panoramica si o tomografie dentara 3D si analize medicale de laborator.

La inspectia crestei edentate pe toata lungimea ei verificam datele despre inaltimea si latimea osului pe CT pentru a se estima cata regenerare osoasa ghidata se poate produce. Importanta tomografiilor maxilare in implantologie este covarsitoare in chirurgia regenerativa osoasa sau parodontala cu atat mai mult.

De o mare importanta sunt si datele despre keratinizarea si grosimea gingiei vindecate dupa extractie.

BAZELE IN REGENERAREA OSOASA GHIDATA

Osul artificial si membrana de vindecare– reprezinta cheia intregului proces regenerativ. In alegerea grefei de os se considera ca osul autogen este cel mai eficient in osteoinductie deoarece contine celule osteogenice proprii pacientului dar nu este stabil in timp. Aditia de os artificial este o solutie, acesta fiind biocompatibil, osteoconductiv, similar in structura osului nativ, bioresorbabil. Osul artificial nu se transforma direct in os uman, ci constituie o matrice, o baza pe care o vor popula celulele osoase proliferative. Rezultatele cele mai bune le obtinem combinand osul artificial cu cel autogen. Acesta din urma este recoltat chiar de la locul interventiei.

Plasarea unei membrane resorbabile sau neresorbabile, dupa caz, izoleaza grefa de os si creste sansele de integrare a implanturilor inserate in acest os nou format. Membranele de colagen Bio-Gide si Jason Botiss sunt stabile, tolerate si resorbite perfect. Au fost utilizate de noi cu succes verificat.

RECOMANDARI DUPA OPERATIA DE REGENERARE OSOASA GHIDATA

Vindecarea trebuie sa se desfasoare sub protectie antibiotica cu o ora inainte de interventie si apoi continuat tratamentul 7 zile, la fel recomandam administrarea de antiinflamator si antialgic pentru prevenirea durerilor si a edemului. Postoperator sunt de un mare folos apele de gura cu clorhexidina si gelurile cicatrizante si dezinfectante aplicate local. Clatitul se face fara putere doar trecand solutia prin gura timp de cateva secunde.


A-PRF – MEMBRANA MINUNE DIN STOMATOLOGIE SI IMPLANTOLOGIE

A-PRF reprezinta metoda avansata de obtinere a membranelor de vindecare din plasma bogata in trombocite si folosirea lor in interventiile chirurgicale stomatologice.

A-PRF este o tehnologie bazata pe activarea propriilor plachete sangvine (ale pacientului) pentru stimularea, regenerarea si accelerarea vindecarii tesuturilor. Este o tehnologie ce permite folosirea resurselor proprii organismului cu rezultate excelente in multe patologii, efectiv regenerand tesuturile fara niciun fel de efecte secundare. Reduce substantial perioadele de refacere ale fracturilor, interventiilor chirurgicale pe oase , musculatura si tendoane.

A-PRF inseamna plasma sanguina imbogatita, concentrata in trombocite. A-PRF contine numerosi factori de crestere si celule ce sustin si stimuleaza vindecarea osoasa si a tesuturilor moi.

A-PRF se obtine din sangele proaspat recoltat de la pacient prin separarea si concentrarea doar a factorilor de vindecare din sange.Produsul obtinut este sub forma de membrane sau de dop in functie de necesitati.

Factorii de crestere din membranele A-PRF sunt eliberati treptat iar actiunea lor duce la o vindecare rapida inca din primele zile dupa interventia chirurgicala (prima faza).

Stimuland angioneogeneza (formarea vaselor de sange noi) si implicit aportul de factori nutritionali si de vindecare in zona grefata A-PRF-ul contribuie decisiv si in faza de consolidare a rezultatelor obtinute initial.

Membranele A-PRF pot fi folosite in amestec cu materialul de grefa osoasa pentru a stimula fixarea celulelor pe biomateriale sau pe suprafata de titan a implanturilor dentare .

Avantajul tehnicii A-PRF fata de alte tehnici de concentrare a factorilor de vindecare consta in faptul ca doar materialul propriu pacientului(sangele) este folosit in obtinerea biomaterialului, fara sa se adauge nici o alta substanta.

La Odonto-Med folosim APRF-ul in operatiile de Sinus Lifting (ridicare de sinus intern sau extern), grefe de tesut osos, la extractiile atraumatice pentru prezervarea osului existent (prevenirea resorbtiei osoase secundare extractiilor), la vindecarea plagilor si in operatiile parodontale.

I-PRF

Reprezinta varianta din care rezulta un concentrat fluid, bogat in trombocite si imbogatit cu leucocite ce contine multipli factori de crestere si numeroase alte celule, obtinut prin centrifugarea sangelui.

Concentratul I-PRF se foloseste in amestec cu materialele de reconstructie osoasa pentru a stimula agregarea celulelor nutritionale de materialul de grefa osoasa, pe suprafata membranelor de colagen si a implanturilor dentare si pentru formarea vaselor noi de sange care vor vasculariza si sustine regenerarea osoasa ghidata.