CHIRURGIE - EXTRACTII


EXTRACTII ATRAUMATICE

Extractia atraumatica a unui dinte, suntem siguri, ce este cea mai buna modaliate de scoatere a unui dinte pentru ca lezeaza cel mai putin osul alveolar, protejandu-l de trauma în vederea unui viitor implant. Dupa acest tip de extractii resorbtia osoasa este minima.

Este foarte important ca osul sa fie rezistent si sanatos pentru ca dintele extras va fi mai apoi inlocuit cu un implant dentar. Manipularea atraumatica a tesuturilor asigura o vindecare propice osteointegrarii unui implant si o gingie sanatoasa.

Prin metoda extractiilor atraumatice se pot indeparta dinti sau masele foarte cariate care nu mai pot beneficia de tratmente de canal sau plombe, dinti distrusi de infectii sau inghesuiti, in scopul de a se corecta mai apoi prin tratament ortodontic

Stim ca osul in care urmeaza sa fie inserat un implant trebuie sa fie perfect sanatos si rezistent, iar extractia unui dinte ce va fi inlocuit cu un implant se face obligatoriu prin manopere atraumatice.

Inserarea implantului in zona ramasa in urma extractiei se poate face in aceeasi sedinta, daca factorii locali o permit, sau se asteapta o perioada ca gingia si osul sa se vindece. Dupa extractii atraumatice tesuturile se vor vindeca mai repede si fara suferinta pentru ca ele sunt protejate inca din timpul interventiei.


EXTRACTIA ATRAUMATICA A MOLARILOR DE MINTE

De cele mai multe ori au o pozitionare vicioasa ce nu le permite eruperea in totalitate. Daca molarii de minte raman partial acoperiti de gingie se pot caria si dau dureri puternice. Piezochirurgia poate separa molarul de minte de osul din jurul lui facilitand astfel extractia lui intr-un mod atraumatic si cu rezultate bune de vindecare. Cu toate astea extractia molarilor de minte inferiori inclusi in os poate fi deosebit de dificila. Din fericire nu doare, insa cele mai complicate extractii pot dura mai multe ore.


REZECTIILE APICALE

Constau in indepartarea chirurgicala a unor infectii situate la varful radacinilor, impreuna cu acesta. Acest tip de operatii este efectuat din ce in ce mai rar in clinica noastra deoarece:

 • Endodontia reuseste sa vindece infectiile apicale intr-un procent mare din dintii pe care altadata i-am fi operat.
 • Rezectiile apicale au un grad de recidiva destul de mare.
 • Implanturile dentare inlocuiesc cu succes dintii bolnavi, acestea fiind preferabile.

 • EXTRACTIE MASEA DE MINTE – SFATURI

 • Recomandam extractiile atraumatice deoarece lezeaza cel mai putin osul si tesuturile moi din jurul dintelui.
 • Nu dorim sa extragem orice dinte cu probleme, decat pe cei care nu mai pot beneficia de niciun tratament. Extragem o masea de minte doar daca este cariata, provoaca dureri, sau daca datorita pozitiei deranjeaza ceilalti dinti.
 • Accesul la maselele de minte este ingreunat de pozitionarea lor foarte in spate si de cele mai multe ori devine imposibila tratarea lor, asa ca se recurge la extractie. In cazul extractiilor maselelor de minte inferioare pacientul trebuie sa cunoasca riscul legat de prezenta nervului alveolar inferior in vecinatatea radacinilor molarilor.
 • Lezarea accidentala a acestui nerv poate duce la afectarea sensibilitatii unei portiuni din obraz sau buza inferioara. Sfatul nostru e sa nu renuntati la maselele de minte mandibulare decat daca au probleme clare. Riscul afectarii nervului alveolar inferior este foarte mic dar este real, exista. Orice extractie se efectueaza sub protectia anesteziei, iar in unele cazuri este nevoie de un tratament cu antibiotice.
 • Informati medicul in legatura cu orice afectiune sau daca luati tratamente medicamentoase chiar daca aparent ele nu au legatura cu problema pentru care ati venit.
 • Dupa ce se extrage o masea de minte sau orice alt dinte trebuie sa urmati strict sfaturile medicului:

 • Pastrati compresele sterile peste locul extractiei cat va este recomandat (1-2 ore).
 • Igiena se pastreaza doar clatind usor cu apa de gura cu clorhexidina de a doua zi!
 • Puteti manca dupa 2 ore de la extractie dar cu grija sa nu intre resturi alimentare in plaga.
 • Evitati efortul fizic si alimentele fierbinti sau prea reci care pot produce hemoragie.
 • Puteti ajuta vindecarea gingiei cu geluri speciale.